Týždeň zdravej výživy
S jeseňou babieho leta, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny, sme si na ZŠ Angely Merici v Trnave pripomenuli 16.október – Svetový deň zdravej výživy.
Uvedomili sme si, že život a prostredie školy sa môžu stať hybnou silou podporujúcou zdravie, ktoré je naším najväčším darom.
Schopnosť, že sa vieme zdravo a racionálne stravovať, sme preukázali v Týždni zdravej výživy, ktorý sa uskutočnil v našej škole 13. až 17. októbra. Každý deň bol niečím iným zaujímavý a príťažlivý. Plagáty a letáky pútali pozornosť žiakov, rodičov aj vyučujúcich.
Prvý – zeleninový deň, sa spájal s ochutnávkou rôznych druhov zeleniny. Vo všetkých triedach dostali žiaci tanier plný vitamínov. Súčasne začala prebiehať vedomostná súťaž. Žiaci mali možnosť písomne odpovedať na otázky o zdrojoch vitamínov.
Nasledujúci – ovocný deň, žiaci ochutnávali rôzne druhy ovocia, ktoré bolo vkusne naservírované pre všetkých žiakov školy. Pritom sme nezabudli vyzdvihnúť význam konzumácie ovocia a zeleniny, najmä v surovom stave. V spoločenskej miestnosti o 1630 hod. sa uskutočnila prednáška MUDr. Klaudie Drdúlovej, detskej lekárky, na tému Zdravá výživa školáka. Prítomní rodičia i pedagógovia sa dozvedeli, že deti majú špecifické nároky a potreby, dané intenzívnym rastom a vývojom mladého organizmu. Pani doktorka zdôraznila dôležitosť pravidelného prísunu kvalitných živín, získaných z pestrej stravy, bohatej na ovocie, zeleninu, strukoviny, ryby. Strava má tiež obsahovať obilniny a výrobky z nich (celozrnný chlieb a pečivo).
Tretí deň bol tiež zaujímavý. V školskej kuchynke o 1630 hod. sa konali tvorivé dielne. Rodičia spolu s deťmi pripravili zdravé nátierky, ktoré potom spolu ochutnávali s celozrnným chlebom a pečivom. V príjemnej atmosfére prebiehala diskusia o dôležitosti zdravej výživy a všetkého ostatného, čo s ňou súvisí. Pri vkusne prestretých stoloch nechýbal spev zo sprievodom gitary.
Vo štvrtok vybraná skupina žiakov mala možnosť pripraviť chutné šťavy z ovocia a zeleniny pomocou elektrického odšťavovača. Pre človeka je veľmi dôležitý pitný režim. Dieťa by malo vypiť 1,5 až 2 litre tekutín denne. Treba však obmedziť sladké malinovky a nápoje s obsahom kofeínu. Tento deň sme spestrili stretnutím s detskou lekárkou. V spoločenskej miestnosti o 13.00 hod. sa MUDr. Klaudia Drdúlová prihovorila aj žiakom. V prednáške spojenej s besedou sa žiaci dozvedeli o dôležitosti pravidelne jesť, konzumovať hlavne ovocie a zeleninu v surovom stave, dodržiavať pitný režim. Zdôraznila, že dôležitá je striedmosť v konzumácii cukrov, sladkostí, koláčov obsahujúcich množstvo skrytých tukov, farebných sladených nápojov.
Prišiel posledný deň – deň nátierok, počas ktorého sme sa sústredili na prípravu a ochutnávku zdravých nátierok. Recepty zelerovej, cesnakovej a tuniakovej nátierky si žiaci mohli zobrať aj domov.
Týždeň zdravej výživy sme ukončili vyhodnotením vedomostnej a výtvarnej súťaže. Vyžrebovali sme mená piatich žiakov so správnymi odpoveďami. Vo výtvarnej súťaži pod názvom V zdravom tele zdravý duch hodnotiaca komisia určila troch najúspešnejších. Víťazi oboch súťaží si domov odniesli košík s ovocím.
Tento týždeň nielen splnil naše očakávania, ale hlavne mnohým deťom zachutilo to, čo predtým príliš neobľubovali alebo sa s tým vo svojom jedálnom lístku nestretávali.
Zároveň sme rozšírili vedomosti žiakov i rodičov k danej téme. Všetci sme sa obohatili aj o nové skúsenosti a zážitky v rámci projektu Zdravá škola.
K Týždňu zdravej výživy sa s radosťou vrátime aj v nasledujúcom školskom roku.